Čokoládová kostka
… jako od McDonald's …
Ingredience - těsto
- 250g másla
- 6 ks vejce
- 200g špaldové hladké mouky
- 200g třtinového cukru
- 300g hořké čokolády
- 4 lžíce holandského kakaa
- špetka soli
- vanilková esence
Ingredience - poleva
- 200g hořké čokolády
- 250ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce holandského kakaa
Postup - těsto
Připravíme vodní lázeň na rozehřátí čokolády a másla. Rozpuštěné suroviny by měli mít hladkou polotekutou konzistenci.
Poté odstraníme hrnec z lázně a přidáme cukr, sůl, vanilkovou esenci a kakao.
Poté přidáme vejce jedno po druhém, a po přidání každého směs dobře promícháme.
Nakonec přidáme i mouku. Těsto je stále tekuté ale už dost husté.
V rozehřáté troubě pečeme na 175°C cca 20–25 minut.
V průběhu pečení těsto kontrolujeme píchnutím párátkem – těsto by mělo stále na párátku tvořit vlhké drobky.
Těsto se nesmí přepéct! – recept jako na americké brownies.
Postup – poleva
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, ve které rozmícháme dvě lžíce kakaa.
Potom odstavíme, vmícháme nastrouhanou čokoládu a mícháme do rozpuštění.
Nalijeme polevu na hotové a vychladlé těsto a necháme zchladnout.